Katten

Uw zelfstandige beste vriend

Katten

‘Honden hebben een baas, katten hebben personeel’, zo luidt het gezegde. Katten zijn onafhankelijk, speels, gezellig en lief. Met een heel eigen karakter. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw kat is een goede voeding en verzorging belangrijk. Net als inenten, ontvlooien en ontwormen. Dier en Dokter geeft u graag tips en advies voor uw kat. 

Omdat katten zo zelfstandig zijn, gaan ze nog wel eens ‘de hort op’. Voorkom dat u uw kat kwijtraakt, doordat hij de weg naar huis niet meer kan vinden en laat hem chippen. Nog een tip: asiels zitten vol jonge katten. Wilt u een kat, ga daar dan eens kijken.  Heeft u al een of meer katten en wilt u er geen meer bij? Laat uw kat dan tijdig castreren.

Praktijk Mierlo: katvriendelijke praktijk

Een kat meenemen naar de dierenarts is niet de meest favoriete bezigheid van de meetse katten en hun eigenaar. Wij doen daarom met onze nieuwe katvriendelijke praktijk in Mierlo onze uiterste best om de ervaring voor uw kat en u zo positief mogelijk te maken. In Mierlo is een deel van de wachtkamer speciaal ingericht voor katten. In de wachtkamer kunt u het mandje op één van de verhogingen zetten, zodat de katten geen last hebben van eventueel hondengesnuffel. Ze kunnen vanaf veilige hoogte alles in de gaten houden. Ook bij de balie is een speciale verhoging geplaatst waar uw kat rustig kan wachten.

In de speciale spreekkamer waar de katten worden behandeld, creëeren we rust, onder meer door gebruik te maken Feliway in het stopcontact. Dit is een verstuiver met rustgevende feromonen die kalmerend werken bij katten. Ook hebben we in Mierlo een aparte kattenopname. 

Castratie/sterilisatie

Castratie

Uit onderzoek blijkt dat een gecastreerde kat gemiddeld twee keer zo lang leeft als een niet-gecastreerde kat. Bovendien wordt uw kat meestal rustiger, minder uithuizig en meer op u gericht na de castratie. Een volwassen gecastreerde kat is wel gevoeliger voor het krijgen van onder meer overgewicht en blaasstenen.
Door middel van een aangepaste voeding en regelmatige controles bij onze assistente. Kunnen wij u helpen om uw kat gezond te houden.

Castratiedagen: castreren met korting

Door uw dier te laten castreren tijdens onze castratiedagen profiteert u van een lager tarief, doordat we dan heel efficient kunnen werken. U brengt uw kat 's morgens naar onze praktijk en kunt hem of haar in de loop van de dag weer ophalen. U kunt bij onze assistentes een afspraak maken voor de castratiedagen.

In Mierlo zijn de castratiedagen op maandag, dinsdag en vrijdag.

In Helmond zijn de castratiedagen op maandag, woensdag en donderdag.  

In Eindhoven Stratum zijn de castratiedagen op maandag, dinsdag en vrijdag.

In Eindhoven Hoogstraat zijn de castratiedagen op woensdag en vrijdag.

Liever op een andere dag castreren? Dat kan natuurlijk. U betaalt dan wel een toeslag. 

Castratie kater

Een kater wordt geslachtsrijp als hij zeven tot negen maanden oud is. Hij krijgt dan een sterke neiging om zijn territorium vast te stellen, bijvoorbeeld door te sproeien: met de staart omhoog en met een trillende beweging sproeit de kater urine tegen allerlei voorwerpen. Daarmee laat hij geursporen achter. Sommige katten zetten ook krabsporen uit. Ten slotte vechten ze met soortgenoten om het territorium af te bakenen. Katers die regelmatig vechten en gevoelig zijn voor infecties komen nogal eens bij de dierenarts terecht vanwege vechtabcessen.

Wanneer castreren?

De beste leeftijd om een kater te laten castreren is vanaf zes maanden. Mocht uw kater beginnen met sproeien, dan kunt u hem het beste meteen laten castreren. Hoe langer de kater sproeit, des te kleiner de kans dat dit hinderlijke gedrag verdwijnt na de castratie.

Voordelen castratie

  • 100% garantie dat de kater geen poezen meer kan bevruchten
  • Binnen een paar weken verdwijnt de katergeur
  • Uw kater wordt huiselijker en gezelliger
  • Door minder vechtlust neemt ook de kans op ontstekingen en vechtabcessen aanzienlijk af
  • Meestal verdwijnt ook de geldingsdrang, het territoriumgedrag, zoals het sproeien.

Let op: na de ingreep kan de kater soms nog zes tot acht weken katergedrag vertonen.

Nadelen castratie

  • De ingreep is onomkeerbaar
  • Er is geen garantie dat de geldingsdrang volledig verdwijnt
  • Er bestaat een kans dat de kater toch nog zal sproeien (ongeveer 10% van de katers)
  • Uw kater krijgt meer trek in eten en wordt van dezelfde hoeveelheid voer makkelijker dik. De assistentes van Dier en Dokter kunnen u in dat geval infomeren over aangepaste voeding.

Hoe verloopt de operatie?

Op de dag dat uw kater wordt gecastreerd, brengt u hem op het afgesproken tijdstip bij Dier en Dokter. De castratie gebeurt onder volledige narcose en is dan pijnloos. Voor de operatie begint krijgt uw kater een injectie met narcosemiddel, waardoor hij gaat slapen. Hierna krijgt hij een injectie met antibiotica en een pijnstiller. Als de kater slaapt, wordt hij op zijn rug gelegd en ontdoen we de ontsmette balzak zoveel mogelijk van het haar. 

Via een klein sneetje in de zak wordt de bal testikel) naar buiten gebracht. De testikel zit vast aan de zaadleider en een bloedvat. De zaadleider wordt voorzichtig uit de testikel getrokken. Het bloedvat en de zaadstreng worden met elkaar verknoopt, zodat het bloedvat niet gaat bloeden en er geen lichaamsvreemd materiaal gebruikt hoeft te worden bij het afbinden. Afstotingsverschijnselen zijn daarom uitgesloten. Vervolgens wordt de testikel verwijderd. De andere testikel wordt op dezelfde manier verwijderd. De beide sneetjes hoeven niet te worden gehecht. 

In de meeste gevallen duurt de castratie ongeveer tien minuten. Daarna wordt uw kater onder een warme lamp gelegd om uit te slapen. Als hij goed wakker is, mag hij weer naar huis om verder te herstellen. Na twee dagen en vaak al eerder is uw kater in de meeste gevallen weer de oude.

Castratie poes

Krols?

Een poes wordt gemiddeld inde leeftijd van vier tot negen maanden krols en vruchtbaar. Een krolse poes gedraagt zich anders dan normaal:

  • Ze wordt levendiger
  • Ze is erg aanhalig
  • Ze miauwt luid en vaak
  • Ze kan soms kleine plasjes in huis doen
  • Bij het aaien duwt ze haar achterste de lucht in en houdt haar staart opzij

De krolsheid begint in het vroege voorjaar en loopt door tot de herfst. De duur van de krolsheid wisselt van een paar dagen tot twee à drie weken. De meeste poezen worden na een paar dagen opnieuw krols. Wordt de poes gedekt, dan is de krolsheid in zes uur over. 

Waarom krolsheid voorkomen

  • Krolsheid veroorzaakt last door ene constant miauwende poes in huis en katers om uw huis
  • Er bestaat een kans dat de poes op stap gaat en drachtig terug komt

Castratie

Het operatief onvruchtbaar maken van een poes wordt vaak sterilisatie genoemd. Bij een echte sterilisatie wordt uit beide eileiders een stukje verwijderd. De eierstokken worden niet verwijderd. Bij de poes wordt bijna altijd gekozen voor het verwijderen van de eierstokken. Daarom is castratie het juiste woord voor deze operatie. 

Voordelen castratie

  • Uw poes wordt niet meer krols
  • 100% garantie dat de poes niet drachtig wordt
  • Geen risico meer op baarmoederontsteking en een veel kleinere kans op (vaak kwaadaardige) melkkliertumoren

Nadelen castratie

  • De operatie is definitief, u kunt nooit meer een nestje fokken
  • Elke operatie heeft risico’s, echter met de huidige middelen zijn de risico’s zeer klein
  • Sommige poezen kunnen wat dikker en daardoor slomer worden. Geef in dat geval aangepaste voeding en weeg de poes regelmatig om het gewicht te controleren. Laat u door de assistente informeren over de mogelijkheden om over te stappen naar een voeding die aansluit op de castratie.

Wanneer castreren?

Poezen kunnen voor of na de krolsheid worden gecastreerd. Castreren tijdens de krolsheid is medisch niet verantwoord. Geadviseerd wordt om de poes tussen de zes en acht maanden te castreren. 

Hoe verloopt de operatie?

Op de dag van de operatie brengt u de poes op het afgesproken tijdstip nuchter naar de kliniek: ze mag 15 uur van te voren geen eten meer, alleen water. Uw poes krijgt een injectie waardoor ze gaat slapen en een injectie met antibiotica en pijnstiller. Via een slangetje in de luchtpijp wordt ze aangesloten op de zuurstof en bewakingsapparatuur. Na ontsmetting van het operatiegebied worden via een klein sneetje in de buikwand de eierstokken verwijderd. Bij een baarmoederontsteking wordt ook de baarmoeder verwijderd en als daar reden toe is ook de baarmoeder verwijderd. De buikwand wordt vervolgens gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De meeste hechtingen zijn niet zichtbaar. In de meeste gevallen duurt de castratie ongeveer twintig minuten. Begint uw poes wakker te worden, dan leggen we haar onder een warme lamp om uit te slapen. Als ze volledig kan staan en lopen mag ze naar huis om verder te herstellen. Dit gaat heel snel. U krijgt een brief mee met instructies over het herstel na de operatie en pijnstillers voor enkele dagen.

Laparoscopie

Laparoscopie is een manier om uw poes te steriliseren via een kijkoperatie. Doordat er maar twee kleine gaatjes in de buik worden gemaakt, zijn de wondjes kleiner. Dit maakt de kans op het bijten of likken van hechtingen veel kleiner. En waar we normaal voor drie dagen pijnstillers meegeven, hebben de meeste poezen bij laparoscopie aan één dag genoeg. Klik hier voor meer informatie over laparoscopische behandelingen. 

Poezenpil

Wilt u niet definitief voorkomen dat uw kat een nestje kan krijgen? De poezenpil voorkomt krolsheid en maakt dat de poes niet zwanger wordt. Let op: bij langdurig gebruik kunnen vervelende bijwerkingen optreden, waaronder een verhoogde kans op melkkliertumoren die in een later stadium kwaadaardig kunnen worden, baarmoederontsteking en suikerziekte. 

De pil moet elke week op dezelfde dag worden gegeven. Vergeet u de pil te geven, dan vermindert de werking meteen en kan de poes zwanger worden. Let op: sommige poezen spugen de pil stiekem weer uit!  

Plasproblemen veroorzaakt door de blaas

Plasproblemen komen zowel bij katers als bij poezen voor en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals blaasontsteking. De kat doet dan opvallend vaak kleine plasjes. Soms kan een kat helemaal niet meer plassen. Dat is levensbedreigend!

Oorzaken

Plasproblemen komen vaker voor bij dikke katten en binnenkatten die weinig bewegen. Voeding en stress spelen een belangrijke rol. Anders dan bij mensen worden blaasproblemen in de meeste gevallen niet veroorzaakt door bacteriën. De exacte oorzaak is vaak onbekend. 

De belangrijkste symptomen

  • Opvallend vaak plassen, ook buiten de bak. Soms zit de kat lang op de bak terwijl er vrijwel geen urine komt. Uw kat probeert te persen en/of heeft zichtbaar pijn. In het ergste geval kan uw kat helemaal niet plassen. U moet dan direct contact opnemen met de dierenarts, omdat een verstopte plasbuis levensbedreigend is als er niet snel wordt ingegrepen.
  • De urine kan roodgekleurd zijn door bloed, afkomstig van de geïrriteerde blaaswand. Neem ook dan contact op met de dierenarts.
  • Uw kat kan ineens heel onrustig en klagerig zijn of juist opvallend sloom worden.

Urine meenemen

Als het lukt, neem dan wat verse urine (niet ouder dan drie uur) mee van uw kat. Hiervoor zijn speciale urineopvangsetjes verkrijgbaar. 

Spoed! 

Katers kunnen last krijgen van een verstopte plasbuis, waarbij ze helemaal niet meer kunnen plassen. De afvalstoffen die daardoor geen kant opkunnen, kunnen onherstelbare schade in bijvoorbeeld de nieren veroorzaken. Het dier heeft een pijnlijke buik met een harde bal ter grootte van een sinaasappel, wordt vaak sloom, trekt zich terug en kan gaan braken. Onmiddellijk ingrijpen is dan vereist! Poezen hebben een wijdere en kortere plasbuis waardoor een verstopping zelden voorkomt. 

Behandeling

Na onderzoek stellen we een behandeling voor. Die kan bestaan uit een aangepast dieet bij blaasgruis, antibiotica bij een infectie, pijnstillers/ontstekingsremmers bij een ontsteking, het opheffen van een urinewegverstopping of een operatie. 
In alle gevallen is het belangrijk dat uw kat goed blijft drinken in de periode na de behandeling. Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater.   

Terugkerende klachten

Heeft uw kat blaasgruis, dan is het belangrijk u te houden aan het dieetvoorschrift en alert te zijn op terugkerende klachten. Keren de problemen regelmatig terug, dan is nader onderzoek nodig met röntgenfoto’s en echoscopie.

Gebit

Gebitsproblemen bij de kat

De belangrijkste tandaandoeningen die we in de praktijk bij de kat zien zijn FORL (feline odontoclastic resorptive lesions) en CGS (chronische gingivostomatitis).                      

FORL wordt in het Engels ook wel TR genoemd. Dit staat voor Tooth Resorption of Tand Resorptie. Net als bij cariës ontstaan er gaatjes in de tanden en kiezen. Maar anders dan bij cariës, gaat het proces door naar andere kiezen en tanden. Zonder behandeling lost de tand steeds meer op, wordt steeds brozer en breekt uiteindelijk af. FORL komt vaker voor bij raskatten dan bij Europese kortharigen en meestal bij katten ouder dan twee jaar. Bij katten van vijf jaar en ouder heeft ongeveer de helft een of meer letsels. Bij oudere katten neemt dit toe.

FORL type 1

Bij type 1 FORL is vaak ook parodontitis aanwezig: onherstelbare schade aan weefsels rondom de tand. Dit is te zien bij de tandhals, net boven de tandvleesrand. Die is ook vaak rood ontstoken. De behandeling bestaat uit het trekken van de aangetaste tanden.

FORL type 2 

Bij Type 2 FORL ontstaan letsels bij de buitenkant van de wortel, met een lichte tandvleesontsteking. Dit proces verergert en breidt uit tot in de harde tandsubstantie (dentine), waardoor deze verloren gaat. Zolang dit proces zich afspeelt onder de tandvleesrand, heeft uw kat weinig last. Komt het letsel bij de kroonhals dan kan uw kat veel pijn krijgen. Dit kan zich uiten in vage klachten als sloomheid, speekselen, depressie en eetmoeilijkheden.

Diagnose en behandeling

Bij FORL zit net boven het tandslijmvlies een stukje bloederig weefsel. Het slijmvlies puilt in deze holte uit. Dit ziet eruit als een rooskleurig vlekje of woekering op het tandvlees over de tandkroon heen. Soms zie je echt een gat in de tand of kies. Met dentale radiografie kunnen we tijdig zien dat de wortel afbreekt en vervangen wordt door bot. De behandeling bestaat uit een kroonamputatie, een chirurgische ingreep die wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal.

FCGS of het Gingivitis-Stomatitis-Pharyngitis complex (Terugkerende slijmvliesontsteking)

Deze zeer ernstige en erg pijnlijke ontsteking van het tandvlees en mondslijmvlies komt weinig voor bij katten (3% van alle tandaandoeningen). De ontsteking, vaak tot achter in de keel, kan soms al lange tijd (maanden tot jaren) aanwezig zijn. Symptomen: mondgeur, erg speekselen, bloedverlies uit de mond, slecht verzorgde vacht, bang van voederbakje, eetmoeilijkheden of complete anorexie met gewichtsverlies.

Oorzaak en diagnose 

De precieze oorzaak is onbekend. Een overdreven reactie op tandplak of tandsteen kan een rol spelen, door een afwijking in het afweersysteem van deze katten. Een chronische uitgebreide ontsteking in de mondholte is typisch voor gingivostomatitis. Een korte ontsteking kan het begin zijn van stomatitis of een heel andere aandoening, zoals allergie, vreemd voorwerp, parodontitis, forl, infecties (FIV, FeLV) of een systemische ziekte (nierfalen, suikerziekte). Het advies is om voorafgaand een bloedonderzoek uit te voeren om het merendeel van deze andere oorzaken uit te sluiten. Met dentale radiografie kunnen we wortelresten van al eerder getrokken tanden herkennen. Deze wortelresten houden de ziekte in stand.

Behandeling

Medicijnen kunnen de ziekte op korte termijn onder controle houden, maar op de lange termijn is dit onvoldoende. Het trekken van de kiezen nemen de pijn vrijwel meteen weg en houdt de ziekte ook op lange termijn onder controle. We kunnen u ook adviseren over alternatieve behandelingen. Hiervoor geldt wel dat uw kat dan mogelijk herhaaldelijke behandelingen moet ondergaan of zelfs levenslang behandeld moeten worden.

Het doel van de behandeling is altijd:

  • Tandplak tot een minimum beperken (thuisbehandeling door de eigenaar: dagelijks poetsen indien mogelijk, dit kan erg pijnlijk zijn)
  • Aanwezige tandaandoeningen behandelen (parodontitis, forl)
  • Ontsteking controleren

Gebitsverzorging

Tandsteen 

Donkere aanslag op het gebit noemen we tandsteen. Tandsteen bestaat uit voedselresten, bacteriën en zouten uit het speeksel. Het zit op het glazuur van de tanden, vooral bij de overgang van tand en tandvlees. De bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees en een steeds groter wordende holte tussen tand en tandvlees. Na verloop van tijd wordt ook het bot aangetast. Uiteindelijk trekt het tandvlees zich terug en laten tanden en kiezen los. Naast het ongemak van een slecht gebit, bestaat er ook een gezondheidsrisico. Bacteriën kunnen vanuit de tandplak, via het ontstoken tandvlees, het lichaam binnendringen met een groot risico op hart-, lever- en/of nierziekten.

Herkennen

Vaak is een stinkende adem het enige wat opvalt. De ontsteking veroorzaakt pijn, maar veel dieren lossen dit op door minder snel te eten, aan één kant te kauwen of het voedsel in één keer door te slikken. 

Behandeling

In het beginstadium is tandplak zacht en kan het gewoon worden weggepoetst. Hard tandsteen moet onder narcose met een speciaal apparaat worden weggehaald. Vooraf krijgt uw kat een injectie met een antibiotica en een pijnstiller. Ook sluiten we uw kat aan op zuurstof. Tanden en/of kiezen die los zitten, halen we weg. Om grote afwijkingen onder de tandvleesrand in beeld te brengen, maken we zo nodig aanvullende dentale rontgenfoto’s tijdens de behandeling. Na het reinigen wordt het gebit gepolijst om het oppervlak glad te maken. Ook de holtes worden gereinigd.  
Na afloop krijgt u advies over eventueel aangepaste voeding voor het dier.

Voorkomen

Voedsel: u kunt uw kat tandvriendelijke brokken of extraatjes geven die het gebit tijdens het eten reinigen. Vraag naar deze producten bij de assistente.

Verzorging

Gezond gewicht

De oorzaken van overgewicht

  • Te veel eten: te grote porties of (ongemerkt) te veel tussendoortjes
  • Niet genoeg bewegen
  • Leeftijd: oudere dieren bewegen vaak minder en verbranden ook minder
  • Ras: sommige rassen hebben meer aanleg om dik te worden
  • Sterilisatie/castratie waardoor de stofwisseling verandert
  • Medische redenen, bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier

Is mijn dier te dik?

Kunt u gemakkelijk de ribben van uw kat voelen, met een dun laagje vet tussen huid en ribben? Dan heeft uw dier een prima gewicht. Voelt u de ribben (bijna) niet, dan is het tijd om wat gewicht kwijt te raken. Ook het ontbreken van een taille, moeilijk lopen, lui gedrag, kortademigheid en veel slapen kunnen duiden op overgewicht. Twijfelt u of wilt u weten of uw dier al aan het afvallen is? Kom dan langs voor een gratis gewichtscontrole.

Hoe laat ik mijn dier minder eten?

De beste manier om af te vallen is: minder eten, zodat uw dier minder energie hoeft te verbranden. Bij het 'minder eten geven' hebben veel baasjes moeite met de smekende blikken van hun hond. Hoe moeilijk ook: alleen als u de bedelblik blijft negeren, geeft uw hond uiteindelijk op en neemt genoegen met de kleinere porties. Bezwijken voor die blik is in feite een beloning voor ongewenst gedrag.  

Dieetvoer

Dieetvoer bevat alle voedingstoffen in de goede verhoudingen voor uw dier. Zo krijgt uw dier alles wat hij nodig heeft, maar hoeft hij minder energie te verbranden.

Verantwoorde tussendoortjes

Bent u overgestapt op kleinere porties (dieet)voer en houdt uw dier trek? Gekookte sperziebonen (of sperziebonen uit blik) en stukjes komkommer (lekker op warme dagen) zijn een goede aanvulling.

Meer bewegen

Meer bewegen is een goede aanvulling op het dieet om meer vet te verbranden. Houd wel rekening met de mogelijkheden van de hond. Een labrador op leeftijd met gewrichtsklachten kun je beter niet een uur naast de fiets laten meelopen. Bouw de beweging rustig op en beoordeel steeds wat uw dier aankan. Doet u mee aan ons Slimfit programma, dan krijgt u een beweegadvies op maat.

Gezondheidsprogramma

Seniorenprogramma 

Net als bij mensen kunnen ook bij dieren ouderdomskwalen ontstaan. Speciaal voor uw oudere kat – vanaf zeven jaar – hebben we een seniorenprogramma. Uw kat wordt dan uitgebreid onderzocht. Naar wens kunnen we aanvullend een bloedonderzoek uitvoeren om ouderdomsgebreken aan het licht te brengen, zoals:

  • Nierproblemen
  • Blaasproblemen
  • Vermageren
  • Artrose (gewrichtsproblemen)
  • Tumoren
  • Slechter zien en horen
  • Gebitsproblemen

Mocht uit het onderzoek blijken dat uw kat een beginnende ouderdomskwaal heeft, dan kunnen we die tijdig behandelen, zodat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw huisdier en uw kat van een gezonde oude dag kan genieten. 

Slimfitprogramma

Wij begeleiden u graag met het verantwoord afvallen van uw huisdier via ons slimfit programma. Bij de eerste afspraak stellen we het streefgewicht vast en geven aan hoeveel uw dier mag eten. Vervolgens maken we iedere twee tot vier weken een afspraak om het gewicht te controleren en bespreken we met u het resultaat. Ook geven wij dan handige tips die u helpen bij het afvallen van uw huisdier. Het Slimfit-programma is geheel gratis – behalve natuurlijk de eventueel benodigde dieet brokken.

Chippen

Maak uw kat vindbaar

Jaarlijks lopen in Nederland duizenden huisdieren weg. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Voor dieren die niet zijn geïdentificeerd en niet in een databank zijn geregistreerd, is het helaas vrijwel onmogelijk de eigenaren te vinden. Met de elektronische chip en een goede registratie van uw gegevens is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een eigen unieke code. 

Wat is een chip?

De chip bestaat uit een gesloten buisje met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is klein: de BackHome BioTec chip is slechts zo’n 10 mm lang en heeft een doorsnede van minder dan 2 mm! Het veilige en onbreekbare BioTec omhulsel zorgt ervoor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit.

Een chip aflezen

De code van de chip kan met een apparaat (reader) worden afgelezen. De chip zelf doet niets; er zit geen batterij of andere energiebron in. Pas op het moment dat een afleesapparaat bij in de buurt van de chip komt, geeft het afleesapparaat een onschadelijk signaal af. De chip wordt actief en antwoordt via radiogolven met de identificatiecode van het betreffende dier. 

Registratie

Nadat uw huisdier van een chip is voorzien moet het dier nog geregistreerd worden. Er bestaan diverse databanken. U kunt zelf de gegevens van uw huisdier invullen of aanpassen, bijvoorbeeld bij een verhuizing of wijziging van het telefoonnummer. De website stuurt ter bevestiging van registratie een bewijs van inschrijving dat u bij het vaccinatieboekje of Europees dierenpaspoort kunt bewaren. 

Eigenaren die kiezen BackHome chip kunnen gratis gebruik maken van de website.  
Een belangrijke website als het gaat om het terugvinden van elektronisch geïdentificeerde dieren is www.chipnummer.nl.

Chipactie in maand juni

In de maand juni kan er een afspraak gemaakt worden voor chippen inclusief registratie voor een gereduceerd tarief. De assistente zal dan de gegevens controleren en zorgen dat de chip op de juiste gegevens wordt geregistreerd.

Belangrijk!

Laat bij ieder bezoek aan de dierenarts de chip controleren en kijk zelf of de registratie van uw huisdier in orde is op: www.chipnummer.nl.

Intentingen

Katten- en niesziekte voorkomen

Kattenziekte is een zeer besmettelijke ziekte die zorgt voor aandoeningen aan het maagdarmkanaal en verminderde weerstand. Een kat met kattenziekte heeft koorts, braakt, heeft last van diarree en flinke buikpijn. Door de verminderde weerstand kan uw kat ook last krijgen van andere infecties. Een kat kan kattenziekte overleven, maar heeft dan vaak nog maanden last van diarree. 

Bij niesziekte raken de voorste luchtwegen ontstoken. Het lijkt op een verkoudheid met niezen, hoesten en waterige ogen en neus. Erger wordt het wanneer uw kat last krijgt van koorts, sloom wordt, niet wil eten of drinken, kwijlt of kapotte wang- en tongslijmvliezen heeft. Longontsteking is een veel voorkomende complicatie. Sommige katten kunnen de rest van hun leven last houden van de verschijnselen. 

Wanneer inenten? 

Om dit te voorkomen kunt u uw kitten met twaalf en vijftien weken laten inenten tegen katten- en niesziekte, Daarna volstaat en jaarlijkse enting. Pasgeboren kittens hebben via de moedermelk van een goed ingeënte moederpoes voldoende bescherming tegen kattenziekte.

Heeft u een oudere kat die nog nooit is ingeënt? Dan kunt u die voor een optimale bescherming twee inentingen geven met een tussenpoze van vier weken. Daarna is een keer per jaar genoeg.

Voor uw volwassen kat kunt u ook gebruik maken van het voordelige Vaccinatie spreekuur.

Vlooien, wormen en teken

Bescherming

Bossen, parken en uw eigen tuin zijn de thuisbasis van vlooien, wormen en teken. Wormen kunnen ook voorkomen in rauw vlees (ook van zelf gevangen prooien) en worden overgebracht via vlooien. 

Deze beestjes veroorzaken overlast voor uw huisdier en kunnen hem zelfs flink ziek maken. Heeft u dier last van deze parasieten? Laat hem er dan niet mee doorlopen. Dier en Dokter heeft alles in huis om uw dier snel en makkelijk te behandelen. En voor een goede preventie, want dat is en blijft de beste remedie.

Te koop in onze praktijk

  • Broadline: pipet tegen: Vlooien, teken, mijten, hartworm, spoelworm, lintworm, longworm.
  • Advantage: een pipet beschermt uw kat vier weken tegen vlooien.
  • Stronghold: pipet tegen vlooien, spoel- en hartworm, oormijt, schurft en luizen. Beschermt vier weken. Verkrijgbaar voor hond, kat, konijn, cavia en fret.
  • Frontline combo: pipetten voor de hond en de kat tegen vlooien, teken en luizen. Werkt vier weken.
  • Seresto halsband: speciaal voor de kat, met extra veilige sluiting. De band gaat los als de kat ergens achter blijft haken. Beschermt zeven tot acht maanden tegen vlooien en teken. 
  • Bravecto Plus kat: 1 x per 3 maanden 1 pipet tegen vlooien, teken en ontworming.

Let op: uw kat heeft bij een aantal van deze middelen nog een apart antiwormmiddel nodig. Onze assistentes kunnen u adviseren wat voor uw kat het beste is. 

Korting

Koopt u in één keer voor een heel jaar antivlooienmiddelen, dan ontvangt u 10% korting op het totaalbedrag.

Vlooien

Vlooien, wie kent ze niet? Elke kat kan ze krijgen. Een vlooienplaag is moeilijk onder controle te krijgen. Begin daarom al met het geven van antivlooienmiddel aan uw dier als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u jeuk bij uw huisdier en een vlooienplaag na de vakantie. Onderzoek toont aan dat katten die hun eerste levensjaar vlovrij hebben doorgebracht minder risico lopen op een vlooienallergie op latere leeftijd. Heeft uw kat veel vlooien of al langer last van vlooien? Zorg dan ook voor een goede ontworming! 

Vlooiencyclus

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit 95% van de vlooien in de omgeving en slechts 5% op je huisdier. Dit komt omdat de vlooien hun leven niet op dieren doorbrengen; ze voeden er zich alleen maar. Nadat ze genoeg bloed hebben gedronken, verdwijnen ze opnieuw naar een kalmere omgeving. De bijtende volwassen vlooien maken trouwens slechts 5% van de totale vlooienbevolking uit. De rest bestaat uit 50% eitjes, 35% larven en 10% poppen. 

Hoe krijgt mijn kat vlooien?

  • Contact met besmette dieren.
  • Eitjes die in de omgeving terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld via een eerdere besmetting of onze schoenen. De eitjes kunnen tot wel een jaar overleven in uw huis!

Hoe zie ik of mijn kat vlooien heeft?

  • Jeuk, veel bijten, krabben en likken.
  • Vlooienuitwerpselen, zichtbaar als zwarte korreltjes op het dier. U kunt ze opsporen met een vlooienkammetje! Doe de proef: wrijf ze uit op een nat keukenpapiertje. Worden ze rood-bruinig van kleur? Dan zijn het vlooienpoepjes.
  • Bij een grote besmetting kun je soms zelfs vlooien in de vacht van de kat vinden.

Bestrijding en voorkómen vlooienplaag

  • Voorkómen is beter dan genezen. Stofzuig regelmatig om een plaag te voorkomen. Denk daarbij vooral aan de plaatsen waar je huisdier vaak ligt.
  • Klop de kattenmand(en) en kleden regelmatig uit en was deze zo mogelijk op 60 °C of hang ze in de zon.
  • Behandel uw huisdier regelmatig (ook in de winter!)
  • Zorg voor een goed middel (vraag advies bij uw dierenarts)
  • Bij een besmetting niet alleen de hond, maar ook de omgeving behandelen.
  • Een kat met een vlooienallergie kan al van één vlo enorme huidproblemen krijgen door jeuk!

Middelen 

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel is veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor mens en dier (behalve dan die vlooien). Koop alleen vlooienbestrijdingsmiddelen met een toelating van het Ctgb. Dier en Dokter heeft een uitgebreid assortiment voor elke vorm van vlooienbestrijding en voor elk budget. Het is erg belangrijk dat het juiste middel in de juiste hoeveelheid wordt gegeven aan uw huisdier. Geeft nooit een vlooienbestrijdingsmiddel van de hond aan de kat!

Wormen

Worminfecties zijn vaak niet zichtbaar: uw kat lijkt gezond. Maar een wormbesmetting die niet wordt behandeld, kan uw kat irriteren en leiden tot gezondheidsproblemen. Sommige wormen die bij een kat voorkomen, kunnen bovendien ook een risico vormen voor mensen. Vooral kinderen lopen kans op besmetting. Niet alleen via hun eigen huisdier, maar ook via bijvoorbeeld zandbakken. Klachten bij mensen zijn: koorts, verminderde eetlust, longontsteking en zelfs slaap- en gedragsstoornissen. Spoelworm kan bij kinderen met aanleg voor astma allergische reacties versterken. 

Hartworm en vossenlintworm

In Zuid- en Oost-Europa komt de gevaarlijke hartworm voor. Als die zich in grote hoeveelheden nestelen in het hart van uw huisdier, is behandeling niet meer mogelijk en kan uw dier overlijden. Deze wormen groeien in zes tot zeven maanden uit tot volwassen wormen die zich in de borstkas nestelen. Muggen kunnen de hartworm overdragen.

De vossenlintworm wordt vooral overgedragen via besmette knaagdieren die uw dier vangt en opeet. Deze worm is vooral gevaarlijk voor mensen. 

Vier keer per jaar ontwormen

Regelmatig ontwormen van uw dier doorbreekt de levenscyclus van wormen en vermindert het risico van overdracht op mensen. Vier keer per jaar ontwormen is afdoende. 

Kittens

Kittens worden vrijwel allemaal geboren met wormen. Vanaf twee weken is het goed hen te ontwormen. De moederpoes moet tegelijk worden behandeld. 
Het is belangrijk uw kitten het eerste jaar zeer regelmatig te ontwormen. Volg hiervoor onderstaand schema.

Ontwormingsschema

Teken

Teken zijn vooral bekend door het feit dat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Het is dan ook belangrijk een tekenbesmetting bij dier én mens te voorkomen. In andere landen komen hele schadelijke tekstsoorten voor, dus let ook goed op in het buitenland. 

Teek verwijderen

Heeft uw dier een teek? Hoe eerder die wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op ziektes. U kunt teken verwijderen met ene speciale tekentang. Daarmee verwijdert u de hele teek. Achtergebleven delen kunnen ontstekingen veroorzaken. Er zijn ook tekenbanden, sprays en pipetje die teken op afstand houden.

Naar de dierenkliniek

Kat mee naar de praktijk

Hoe neem ik mijn kat zonder (te veel) stress mee naar de kliniek?

  • Neem uw kat nooit los mee in auto. Gebruik hiervoor een kattenmandje, liefst eentje die van boven open kan. 
  • Zet het mandje goed vast in de auto, met de gordel of achter een stoel. 
  • Rijd rustig en zorg dat het mandje tijdfens de rit niet kan omvallen.
  • Zet het kattenmandje al geruime tijd voor het bezoek op een zichtbare plaats in huis. Of beter nog: zorg dat het mandje deel uitmaakt van het interieur.
  • Leg een dekentje of handdoek met vertrouwde geur in het mandje, zodat uw kat letterlijk en figuurlijk meer grip heeft en zich veilig voelt.  
  • Spray 30 minuten voor vertrek Feliway in het kattenmandje, dit zijn stressverlagende feromonen. 
  • Blijf kalm. Als u zelf stress hebt voelt de kat dit feilloos aan.
  • Zorg dat het mandje tijdens het dragen uit de auto naar de kliniek niet tegen benen of andere objecten botst.
  • Praat rustig tegen uw kat, vermijd teveel herrie.
  • Neem bij aankomst in onze kliniek plaats in het 'katvriendelijke' gedeelte en plaats uw kat op een van de verhogingen.

Opname en thuiskomst

Tips voor een goede opname en thuiskomst

Als uw kat moet worden opgenomen

  • Geef uw kat iets met een bekende geur van thuis mee, zoals een dekentje of handdoek.
  • Kom bij langdurig verblijf de kat regelmatig bezoeken.

Na een verblijf bij de dierenarts

  • Geef uw kat een rustig plekje in huis met water en eten binnen pootbereik.
  • Katten laten niet altijd goed merken dat ze pijn hebben. Tekenen van pijn kunnen zijn: zich terugtrekken, slecht eten of zich verstoppen.
  • Was het dekentje dat mee naar de kliniek is geweest en geef de kat iets schoons met de geur van thuis.
  • Geef de kat bij terugkomst niet te veel aandacht. Zorg ook dat de andere katten en/of honden dit niet doen.
  • Houd eerst de katten uit elkaar, zodat de kat die thuiskomt weer rustig de geuren van thuis kan opnemen.
  • Bel de kliniek altijd als u nog vragen hebt of als u zich zorgen maakt.
  • Zorg dat u erbij bent als uw kat weer contact maakt met de andere huisgenoten. Aai de katten om de beurt (vooral bij de kop), om zo de geuren aan elkaar te laten wennen. Indien nodig houdt u de katten gedurende enkele uren of in sommige gevallen dagen apart.
Terug naar Mijn huisdier
Honden
Konijnen
Knaagdieren
Vogels
Vissen